header image

Rugdekkleur

Groen

Groen

Groen is een geslachtsgebonden eigenschap dat co-dominant tot de pastel factor is. Groen is dominant ten opzichte van blauw.
Mannen kunnen enkel factor (EF) of dubbel factor (DF) zijn. Poppen kunnen alleen EF zijn.

De formules voor Groen die worden gebruikt in deze calculator zijn:
- Groen man: ZP+/ZP+
- Groen pop: ZP+/W

Pastel

Pastel

Pastel vererft geslachtsgebonden en is een co-dominante eigenschap.
Mannen kunnen enkel factor (EF) en dubbel factor (DF) zijn en poppen alleen enkel factor (EF). Indien de pop een pastel factor bezit zal deze er hetzelfde uit zien als een DF pastel man. Bij een EF pastel man is het bezit aan zwarte eumelanine 50% gereduceerd. Bij een DF pastel man is dit 80-90%. Wanneer de reductie van het eumelanine (bijna) 100% is, ontstaat de gele gouldamadine. Deze vogels hebben dezelfde formule als de DF pastel man of EF pastel pop maar in combinatie met de witborst factor worden ze als geel benoemd.

De formules voor pastel die worden gebruikt in deze calculator zijn:
- EF Pastel man: ZP+/ZP
- EF Pastel man: ZP/ZP+
- DF Pastel man: ZP/ZP
- EF Pastel pop: ZP/W

Zoals je ziet wordt de EF Pastel formule 2 keer gebruikt. Fenotypisch zijn deze niet te onderscheiden van elkaar maar ze kunnen verschillende jongen geven wanneer er gekruist wordt met een ander geslachtsgebonden eigenschap.. Meer informatie hierover is te vinden onder het menu-item Geslachtsgebonden.

Blauw

Blauw

Blauw is een autosomaal recessieve eigenschap.
Bij blauw is het bezit aan carotenoïde 100% gereduceerd. Wanneer man of pop op een van de twee chromosomen een blauw factor heeft dan hebben ze geen blauw rugdek, maar zijn ze drager (split). Wanneer ze op beide chromosomen een blauw factor hebben dan hebben ze een blauw rugdek. De blauw factor zit op dezelfde meervoudige mutatiereeks als de aqua factor. Aqua is dominant over blauw. De volgorde van dominantie is Groen - Aqua - Blauw. Dit betekend dat groen split kan zijn voor aqua of blauw en aqua kan split zijn voor blauw.
De blauwfactor onderdrukt de rode en gele kleur. Hierdoor verandert de gele buik van de wildkleur naar een beige kleuren de rode kopkleur zal zalmkleurig tot beige zijn.

De formules voor blauw die worden gebruikt in deze calculator zijn:
- Blauw man: bl/bl
- Blauw pop: bl/bl
- Split voor Blauw man: bl+/bl
- Split voor Blauw pop: bl+/bl
- Aqua Split voor Blauw man: blaq/bl
- Aqua Split voor Blauw pop: blaq/bl

Aqua (Zeegroen)

Aqua (Zeegroen)

Aqua is een autosomaal recessieve eigenschap.
Bij aqua is het bezit aan carotenoïde 50% gereduceerd. Wanneer man of pop op een van de twee chromosomen een aqua factor heeft dan hebben ze geen aqua rugdek, maar zijn ze drager (split). Wanneer ze op beide chromosomen de aqua factor hebben dan hebben ze een aqua rugdek. De aqua factor zit op dezelfde meervoudige mutatiereeks als de blauw factor. Aqua is dominant over blauw. De volgorde van dominantie is Groen - Aqua - Blauw. Dit betekend dat groen split kan zijn voor aqua of blauw en aqua kan split zijn voor blauw.

De formules voor Aqua die worden gebruikt in deze calculator zijn:
- Aqua man: blaq/blaq
- Aqua pop: blaq/blaq
- Aqua Split voor Blauw man: blaq/bl
- Aqua Split voor Blauw pop: blaq/bl
- Split voor Aqua man: bl+/blaq
- Split voor Aqua pop: bl+/blaq

Aqua (Ivory - C.O.M.)

Aqua (Ivory - C.O.M)

Aqua vererft geslachtsgebonden en is een recessieve eigenschap.
Bij aqua is het bezit aan carotenoïde 50% gereduceerd. Wanneer de man op een van de twee chromosomen een aqua factor heeft dan heeft hij geen aqua rugdek, maar is hij een drager (split). Wanneer hij op beide chromosomen de aqua factor heeft dan heeft hij een aqua rugdek.
Indien de pop een aqua factor bezit zal deze er hetzelfde uit zien als een aqua man.

De formules voor aqua die worden gebruikt in deze calculator zijn:
- Aqua man: Zaq/Zaq
- Aqua pop: Zaq/W
- Split voor Aqua man: Zaq+/Zaq
- Split voor Aqua man: Zaq/Zaq+

Zoals je ziet wordt de formule split voor Aqua man 2 keer gebruikt. Fenotypisch zijn deze niet te onderscheiden van elkaar maar ze kunnen verschillende jongen geven wanneer er gekruist wordt met een ander geslachtsgebonden eigenschap.. Meer informatie hierover is te vinden onder het menu-item Geslachtsgebonden.

Cinnamon

Cinnamon

Cinnamon vererft geslachtsgebonden en is een recessieve eigenschap.
Bij cinnamom het eumelanine is niet volledig geoxideerd tot zwart pigment maar uitgekleurd tot bruin pigment. Wanneer de man op een van de twee chromosomen een cinnamon factor heeft dan heeft hij geen cinnamon rugdek, maar is hij een drager (split). Wanneer hij op beide chromosomen de cinnamon factor heeft dan heeft hij een cinnamon rugdek.
Indien de pop een cinnamon factor bezit zal deze er hetzelfde uit zien als een cinnamon man.

De formules voor cinnamon die worden gebruikt in deze calculator zijn:
- Cinnamon man: Zcin/Zcin
- Cinnamon pop: Zcin/W
- Split voor Cinnamon man: Zcin+/Zcin
- Split voor Cinnamon man: Zcin/Zcin+

Zoals je ziet wordt de formule split voor Cinnamon man 2 keer gebruikt. Fenotypisch zijn deze niet te onderscheiden van elkaar maar ze kunnen verschillende jongen geven wanneer er gekruist wordt met een ander geslachtsgebonden eigenschap. Meer informatie hierover is te vinden onder het menu-item Geslachtsgebonden.